Още от времето на Колумб първо авантюристи, а след тях и

...
Още от времето на Колумб първо авантюристи, а след тях и
Коментари Харесай

Учени откриха от небето огромно древно светилище на маите

Още от времето на Колумб първо авантюристи, а след тях и археолози  се провират като Индиана Джоунс през тропическите гори на Латинска Америка, свели взор към земята за следи от изгубени цивилизации и съкровища. Но в този момент археолозите - по-точно техните принадлежности - си свършиха работата от небето.

Нов уред за отдалечено наблюдаване, наименуван LiDAR, може да разкрива секрети, скрити от растителност и дървета, до момента в който лети над тях. Той към този момент е съумял да открие огромна платформа на 3000 години, покрита с редици структури, съобщава Си Ен Ен. „ Най-старата и най-голяма монументална структура, открита в земите на маите “ според проучване, оповестено в списание  Nature. 

LiDAR, кратко от Light Detection and Range, е техника за отдалечено наблюдаване, която се конфигурира на летателен уред.  С помощта на импулсен лазер тя събира данни за проучвания регион, като “вижда ” и терена под короните на дърветата и гъстите шубраци, след което генерира триизмерно изображение. 

Откритието е направено в щата Табаско в Мексико, на място, наречено Агуада Феникс, към 1300 км източно от Мексико Сити. Тъкмо в това регион се е зародила цивилизацията на маите. Най-новото изобретение е в поддръжка на догатките, че някои от най-ранните структури, изградени от този народ, са доста по-големи от тези, издигнати по-късно през класическия интервал на тяхната цивилизация (250-900 година пр.н.е.), когато империята е била в своя пик. 

За разлика от високите стъпаловидни пирамиди на маите в градове като Тикал в Гватемала и Паленке в Мексико, издигнати 1500 години по-късно, този обект не е бил построен от камък, а по-скоро от глина и пръст. Най-вероятно е бил употребен за всеобщи ритуали, обявиха откривателите. 

„ В водоравен проект структурата е толкоз голяма, че в случай че ходите из нея, тя наподобява като естествена част от пейзажа и няма да забележите правоъгълната ѝ форма. Но LiDAR я видя доста добре ", споделя Такеши Иномата, професор по антропология в Университета на Аризона и водещ създател на публикация за откритието, оповестена в Nature. „ И без LiDAR вероятно в последна сметка отново бихме разбрали смисъла и мащабите на този обект. Но това би лишило доста сезони трудоемко картографиране на място “. 

Останките от античната конструкция в Агуада Феникс се намират близо до границата с Гватемала и са представлявали голям комплекс (около 400 на 1400 метра), включващ пространства, водни резервоари, насипи и издигнати площадки с височина от 10 до 15 метра. Общият размер на структурата от 3,8 милиона куб. е по-голям от този на Голямата пирамида в Гиза (2,6 милиона куб. метра), макар че тя е към 10 пъти по-висока. 

На мястото не са открити статуи, изобразяващи персони с висок статус, което допуска, че културата на маите на този ранен стадий е била по-комунална, а общественото неравноправие и строго йерархичното общество, ръководено от царски особи, са се появили по-късно. 

„ В центъра на най-голямата правоъгълна платформа бяха открити нефритови брадви и други скъпи предмети,  датирани от 1000-700 година пр.н.е.- сподели Иномата. - Вероятно тя е била употребена за ритуали с присъединяване на огромен брой хора и това би трябвало да е била мотивацията за построяването ѝ “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР